Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lídři před dvaceti lety: Dostálová nestárne, Turek jako playboy. Nerudová ukázala ostré lokty

    Lídři v debatě ukázali fotografie, jak vypadali před dvaceti lety.

    Lídři v debatě ukázali fotografie, jak vypadali před dvaceti lety. | foto: reprofoto ČT24

    Poslední týden zbývá do chvíle, kdy si Češi začnou volit nové zástupce do Evropského parlamentu. Včera večer se lídři jednotlivých kandidátek utkali v superdebatě na ČT24 a místy opět létaly jiskry. Jediným, koho moderátor Martin Řezníček příliš nezvládal krotit, byl rozvášněný Lubomír Zaorálek. Danuše Nerudová tentokrát ukázala ostřejší lokty než v prvních debatách. Diváky také pobavily fotky lídrů z doby před dvaceti lety.

    Předvolební debaty se pochopitelně stále točí kolem stejných témat, těmi jsou Green deal, migrace či právo veta. Kandidáti tak bojují už spíše o to, aby potenciální voliče na svou stranu strhli svou prezentací nebo projevem.

    Změna přišla u koalice SPD a Trikolory, kde Petra Macha protentokrát nahradila dvojka kandidátky Ivan David. Na něm je znát, že se coby europoslanec v tématech EU skvěle vyzná, mluví věcně, klidně. Naopak nevýhodou by pro něj mohlo být, že je klidný možná až moc. Neukazuje emoce, nepouští se do přestřelek, spíše uspává hady.

    Naopak možná vůbec nejvíce byl tentokrát slyšet lídr SocDem Lubomír Zaorálek. Několikrát se rozvášnil tak, že ho musel Martin Řezníček hodně hlasitě krotit, což ale někdejšímu ministrovi zahraničí a kultury bylo tak nějak jedno. Přetáhl pak i závěrečnou půlminutu, kdy měli kandidáti možnost promluvit k divákům u obrazovek.

    Pokrok oproti první debatě na CNN Prima News v projevu zaznamenala lídryně hnutí STAN Danuše Nerudová. Tehdy působila jako otloukánek, ostatní se jí vysmáli například za slova o tom, že v Česku nejsou žádní migranti. Tentokrát ukázala ostřejší lokty, neváhala oponenty okřiknout, že mluví ona a ať jí neskáčou do řeči.

    Superdebata na ČT24

    Takto okřikla třeba i lídra koalice Motoristů a Přísahy Filipa Turka. Ten si v debatě ale držel svůj vysoký standard, mluvil stručně, úderně. Podobně se prezentoval i matador Alexandr Vondra. Několik názorů si tradičně důrazně vyměnili Marcel Kolaja s Klárou Dostálovou.

    Playboy Turek, nestárnoucí Dostálová

    Kandidáti také zkraje superdebaty měli za úkol popsat, jak si představují Evropskou unii za dvacet let. K tomu také ukázali fotografie, jak oni sami vypadali před dvaceti lety.

    Šlo se popořadě, jako první své mladší já ukázali Ivan David a Klára Dostálová. Jenže divák sotva mohl pozorovat změnu, oba dva jako by téměř nezestárli.

    Ivan David

    Klára Dostálová

    Pirát Marcel Kolaja ukázal fotografii ze svého prvního výletu do Bruselu. Málokoho asi překvapí, že se tehdy jednalo o demonstraci. Lídryně koalice Stačilo! Kateřina Konečná zase pobavila fotkou se dvěma půllitry.

    „Špekáčky a pivo v tom věku bylo totální relax. Přišlo mi, že všichni nemáme být jenom vážní,“ řekla Konečná, které v té době bylo třiadvacet let. K Evropské unii pak podotkla, že ta se podle ní žene spíše do záhuby a za dvacet let tu nejspíš vůbec nebude.

    Kateřina Konečná

    Danuše Nerudová ukázala fotografii z porodnice.

    „Já se dost nerada fotím a žádnou fotku z té doby jsem nenašla. Tahle je o dva roky starší a vlastně vyjadřuje to, proč jsem se rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu. Je to kvůli mladé generaci a mým dětem, protože nechci, aby jim budoucnost ukradli populisté,“ nechala se slyšet.

    Filip Turek pak pobavil selfíčkem, které jako by podle moderátora vypadlo z titulní strany společenského časopisu.

    Filip Turek

    Fotogalerie