Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kluci s klukama, holky s holkama: Macron přivítal krále v Normandii. Dva veteráni zemřeli po cestě

    Velkolepé oslavy osmdesátého výročí vylodění spojenců probíhají celý den na plážích Normandie. Na místo zamířily hlavy států ze všech zemí, nechybí ani král Karel III. se svou manželkou Camillou a dorazí také český prezident Petr Pavel. Přijíždějí ale také celé pluky veteránů. Došlo bohužel i na smutnou situaci, kdy dva hrdinové vylodění cestou na oslavy zemřeli.

    Oslavy Dne D jsou vždy velkolepou událostí, ovšem ty dnešní, osmdesáté, mají mimořádný punc. Jedná se totiž téměř jistě o poslední kulaté výročí, jehož se zúčastní přímí účastníci vylodění v Normandii.

    Už během poledne nicméně přišla velmi smutná zpráva. Dva veteráni, jeden kanadský a druhý americký, těsně před odletem do Normandie zemřeli. Jeden z nich přímo na cestě.

    Král Karel III. s válečnými veterány.

    Na francouzské pláže zamířily také hlavy států z celého světa. Jednou z těch nejočekávanějších byl britský král Karel III., který v posledních měsících svádí boj s rakovinou a teprve před několika týdny se vrátil zpět k pracovním povinnostem.

    Král Karel III. a Camilla

    Král byl na vzpomínkovém aktu ve vesničce Ver-sur-Mer, kde se nachází památník padlých veteránů, oblečen do vojenské uniformy, doprovázela ho manželka Camilla. Ta oblékla dlouhé bílé šaty s velkým kloboukem.

    Král Karel III. a Camilla s Emmanuelem Macronem a jeho Brigitte.

    Na plážích Normandie je nepřivítal nikdo jiný než francouzský prezident Emmanuel Macron se svou první dámou Brigitte. Nechyběl také britský premiér Rishi Sunak.

    V jiné části Normandie, konkrétně na pláži Juno, se k oslavám výročí připojil také králův syn princ William. Setkal se tam s premiéry Kanady a Francie Justinem Trudeauem a Gabrielem Attalem.

    Princ William, Justin Trudeau

    Král společně s Macronem položil k památníku květiny, pak přednesl projev, během něhož nejednomu veteránovi vylodění tekly slzy.

    „Před osmdesáti lety v Den D nás národ a ti, kteří stáli po jeho boku, čelili tomu, co můj dědeček, král Jiří VI., popsal jako nejvyšší zkoušku. Jaké štěstí jsme měli my a celý svobodný svět, že generace mužů a žen ve Spojeném království a dalších spojeneckých zemí neuhnula, když této zkoušce čelila,“ začal Karel III.

    „Na plážích Normandie, na mořích za nimi a na obloze nad hlavou plnily naše ozbrojené síly svou povinnost s pokorným smyslem pro odhodlání - vlastnosti tak charakteristickou pro tuto pozoruhodnou válečnou generaci. Velmi mnoho z nich se nikdy nevrátilo domů, přišli o život na přistávacích plochách dne D nebo v mnoha bitvách, které následovaly,“ pokračoval.

    Král Karel III. s válečným veteránem

    „S nejhlubším pocitem vděčnosti vzpomínáme na ně a na všechny, kteří sloužili v této kritické době. Vzpomínáme si na lekci, která k nám v průběhu desetiletí znovu a znovu přichází - svobodné národy se musí spojit, aby se postavily tyranii,“ zakončil.

    Oslavy osmdesátého výročí vylodění spojenců v Normandii budou probíhat po celý den. Během mezinárodního setkání později během dne se připojí i americký prezident Joe Biden či Petr Pavel s armádním generálem Karlem Řehkou.

    Fotogalerie