Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pešír budí vášně kritikou Baráka: Vyřizování účtů? V repre ho nechtěl, padala slova o debilech

    Tomáš Pešír se ostře pustil do Antonína Baráka. Napjaté vztahy měli už v době,...

    Tomáš Pešír se ostře pustil do Antonína Baráka. Napjaté vztahy měli už v době, kdy byl manažerem reprezentace. | foto: ČTK

    Promluvil od plných plic. Zkritizoval Antonína Baráka, pustil se i do šéfa Petra Fouska. A od některých fanoušků Tomáš Pešír sklidil chválu, ovšem ještě větší část ho ostře kritizuje. Proč? Protože sám donedávna stál ve vedení reprezentace a jeho éra nijak oslnivá nebyla. S Barákem se navíc Pešír dostal do sporu, společně s Jaroslavem Šilhavým ho za zvláštních okolností vynechávali z nominace.

    „Když jsme byli u rozhodnutí, že Tonda nebude jezdit s nároďákem, seděl u toho Petr Fousek, který je za mě šéf nároďáku. Minimálně se tak tváří, dává taková vyjádření a říká to do televize. Byl u toho a říkal, že jde o správné rozhodnutí. Pak přijde nový trenér a on se podepíše pod to, že Tonda je zpátky a ještě mu dají roli lídra. Za mě je to špatně,“ pálil Pešír ostrými.

    S tím spousta lidí nesouhlasí. Barák se samozřejmě červenou kartou pod prohru s Tureckem výrazně podepsal, jinak ale patří k tomu lepšímu, co současná reprezentace nabízí. Mohl by být lídrem, na EURO to ale nemohl ukázat nejprve kvůli nemoci, pak kvůli zbytečným kartám.

    Pešír se podle některých fanoušků do Baráka pustil proto, že si na něm chtěl „zchladit žáhu“. Třaskavou epizodu si spolu zažili v závěru Pešírova angažmá u repre. To když byl Barák vyřazen z reprezentace a podle svých slov se vlastně nedozvěděl proč. Připustil, že neukočíroval emoce, když zjistil, že nenastoupí do utkání s Polskem, žádného konkrétního většího prohřešku si ale vědom nebyl.

    „Před říjnovým srazem pan Šilhavý přes média uvedl, že je řada na mně, že já bych se měl ozvat. Já ten krok udělal, hned druhý den jsem panu Šilhavému volal. U telefonátu byl přítomen i manažer týmu Tomáš Pešír. Telefonát trval asi 20 minut, třikrát po sobě jsem se pana Šilhavého zeptal, jaká interní pravidla jsem porušil. Řekl, že už mi bylo vše řečeno na předchozích srazech. Pár pohovorů jsme spolu vedli, ale nebyl jsem si vědom porušení pravidel. Vždy jsem se choval jako profesionál, ať už v tréninkovém procesu, na mítinky jsem chodil včas, žádný konflikt jsem neměl,“ krčil rameny Barák v rozhovoru pro iRozhlas loni v listopadu.

    Antonín Barák se musel poroučet do šaten.

    „Pak do toho vstoupil pan Pešír a odůvodnil to tak, že jsme měli pohovor v Moldavsku po zápase s Polskem. Byl to druhý pohovor na tom srazu. První jsme měli před zápasem s Polskem, kde mi trenéři řekli, že nebudu hrát. Přiznávám a přiznal jsem to do telefonátu i panu Šilhavému, že je to jediný moment, za který mi mohou něco říct. Že nebudu proti Polsku hrát, jsem v tu chvíli nějak emočně nezvládl, byl jsem naštvaný,“ pokračoval.

    A vzápětí také připustil konflikt s Pešírem, padala prý i dosti peprná slova.

    „Pan Pešír mi v tom telefonátu říkal, že jsem po pohovoru v Moldavsku vypadal, že si o nich myslím, že jsou úplní debilové. Já mu řekl: Vy máte veřejné výstupy založené na domněnkách? Telefonát pak vyústil v to, že mi pan Šilhavý řekl, že je rád, že jsem se ozval, a ukončili jsme telefonát. Přišlo mi, že situace nabrala nějaký směr. Ještě jsem je v tom telefonátu poprosil, ať jakoukoli komunikaci řešíme jako chlapi, ne přes média,“ prozradil Barák.

    Tomáš Pešír

    Napjatou situaci pak vyřešila až obměna vedení. Ivan Hašek povolal Antonína Baráka na EURO, chce na něj vsázet. Zda se spor mezi Tomášem Pešírem a hráčem Fiorentiny skutečně rozhořel kvůli jeho reakci na vyřazení ze základu, nebo se jedná o dlouhodobější problém, je otázkou.

    Někteří nicméně spekulují nad tím, že se Pešír obzvláště nemusí s otcem Antonínem Barákem starším. Oba totiž v rámci českého fotbalu tíhnou k opačným názorovým křídlům.

    Fotogalerie