Středa 26. června 2024, svátek má Adriana
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Švancara hodnotí šance Čechů: Tahounem Schick a věřím v medaili! Pařit mě manželka nepustí

    Postup ze skupiny je povinnost, věřím v medaili! Takový má názor bývalý fotbalový útočník Petr Švancara (46), který v rozhovoru pro Expres.cz rozebral šance českých fotbalistů na právě probíhajícím mistrovství Evropy. „Tahounem bude Schick a jako brankářskou jedničku vidím Jindru Staňka,“ tvrdí Švancara, který pak vysvětlil, proč by případný úspěch českých fotbalistů nešel dlouze oslavovat. Prý by přišel zákaz od jeho manželky!

    Čeští fotbalisté vstoupí do evropského šampionátu v Německu v úterý večer, kdy je čeká zápas proti Portugalcům, papírově nejsilnějšímu týmu skupiny F.

    „Trochu mám o naše strach, když jsem viděl to tempo na turnaji, konkrétně třeba Němce a Španěly. Ta rychlost mě šokovala a snad budeme schopni držet krok. Zvlášť Němci hráli skvěle, jsou pro mě velkým favoritem, říkal jsem to už před mistrovstvím,“ říká pro Expres.cz fotbalový expert a bývalý útočník Petr Švancara.

    „Zítra se tam na naše chystám a moc se těším. Budu přímo na stadionu, v tom českém domě, kde budeme mít program pro partnery a fanoušky, kteří dorazí. Pak se přemístíme na stadion. Jsem rád, že se mi zase podařilo být na Euru,“ dodává Švancara.

    Bývalý hráč Brna či Slavie odhaduje, že největší hvězdou šampionátu bude francouzský útočník Kylian Mbappé, který nedávno podepsal smlouvu se španělským gigantem Realem Madrid. V prvním zápase na turnaji si ale zranil nos a v dalších utkáních bude pravděpodobně nosit speciální masku.

    „Mbappé podle mě promluví do šampionátu, chce se ukázat a ví, že mu to posledně (na mistrovství světa 2022, pozn. red.) trochu sebral Messi. Myslím, že to bude hodně o něm. Někteří Němci o sobě dali vědět už teď. Odhaduji, že Ronaldo toho tolik neukáže, ale nechci mu házet klacky pod nohy. Podle mě ale nebude tím lídrem turnaje. Věřím, že někteří naši hráči by se mohli ukázat,“ nechal se slyšet Švancara.

    Hlavní hvězdou Čechů by podle Švancary měl být opět Patrik Schick, který před čtyřmi lety na mistrovství Evropy nasázel pět branek a společně s hvězdným Ronaldem byl nejlepším střelcem turnaje.

    „Na něj bychom měli spoléhat, je v pohodě a s Leverkusenem má za sebou skvělou sezonu. Jeho pozice je neotřesitelná, je to jasná jednička v útoku. Zná velmi dobře prostředí a německé stadiony. Hodně věcí mu hraje do karet. Věřím, že bude mít dobrý servis od ostatních hráčů. Třeba Tonda Barák, nebo někteří kluci na krajích ukázali formu v přípravě. Věřím také v gólmana. Bez dobrého gólmana jsme nikdy nic nedosáhli a to myslím ve všech sportech. Čekám v bráně Jindru Staňka. Máme skvěle zdvojené posty, ale myslím, že bude chytat Staněk,“ odhaduje Švancara.

    Postup ze skupiny je povinnost, věřím v bronz! Slavit ale nepůjdu, nepustila by mě žena

    Zatímco někteří by brali postup ze skupiny F jako úspěch, Švancara je toho názoru, že se jedná o povinnost a čeští fotbalisté by po dlouhých letech mohli vybojovat medaile.

    „Nechci být nenažraný, ale pro mě je postup ze skupiny povinnost. Jsme schopni porazit Gruzii a alespoň bod bychom pak měli ještě vyválčit. Čtyři body by podle mě měli na postup stačit. Uvidíme, klukům to moc přeji. Já osobě věřím v medaili. Mohli bychom skončit třeba třetí, ale musíme mít, jak se říkalo na Žižkově, štěstí na los,“ usmívá se Švancara.

    „Mohli bychom sahat vysoko. Zapadá mi to tam. Slavia, Sparta i Plzeň mají za sebou skvělé sezony v Evropě. V zahraničí naši hráči také podávali skvělé výkony. Přáteláky ukázaly nějakou herní tvář. Vrátil se Tonda Barák. Rozhovory naznačují, že tam je slušná parta a ta dělá hrozně moc. Zranění Sadílka je škoda, ale to k tomu bohužel patří. Věřím, že potáhnou za jeden provaz. Kvalita tam prostě je,“ dodává bývalý fotbalista s přezdívkou Mercedes.

    Švancara je známý tím, že se i během kariéry velmi rád bavil. Novinářům před časem vyprávěl historky, jak chodil v mládí se spoluhráči do nevěstince a nás zajímalo, zdali by ho lákalo případný úspěch českých fotbalistů na Euro oslavit s reprezentanty, podobně jako například bývalý hokejista Jakub Voráček, který je dnes expert a moderátor a pařil se „zlatými hochy“ v centru Prahy.

    „Znám sice celý realizační tým a některé kluky ze hřiště znám osobně, ale myslím, že si počkám tak, jako na hokejisty, až je potkám na některých jiných akcích. Kluci si zaslouží oslavit to společně a já se navíc bojím, že by mě nepustila manželka. Kdybych šel slavit v úterý a vrátil se další týden ve čtvrtek, tak se obávám, že bych byl asi sám,“ směje se vyhlášený showman.

    Fotogalerie