Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Politiky táhne i fotbal: Fiala ve VIP, Jurečka v kotli. Na Slovensku si vypravili vládní speciál

    Hokejové mistrovství táhlo politiky napříč celým spektrem, před eurovolbami přišly fotky v českém dresu vhod. První zápas české reprezentace s Portugalskem ukázal, že fotbalové EURO nebude jiné. Do Lipska zamířil premiér Petr Fiala, jeho kolegové z vlády, ale také opozice. Na Slovensku se mezitím začalo řešit, že si „delegace“ nechala vypravit rovnou celý vládní speciál.

    Premiér Petr Fiala se ještě v pondělí v Bruselu účastnil jednání o obsazení klíčových funkcí Evropské unie po uplynulých eurovolbách. Ty nedopadly podle představ, čelní představitelé zemí EU se nedohodli na ničem.

    Český premiér si nicméně odjel pročistit hlavu právě do Lipska na fotbal. Seděl ve VIP lóži, stejně jako na hokeji. Není se co divit, vždyť se osobně zná s šéfem UEFA Aleksanderem Čeferinem, před necelými dvěma lety spolu například absolvovali jednání o spolupráci fotbalových asociací s vládou a Evropskou unií.

    Tentokrát byl ale Fiala na čestných místech sám, nedoplnili ho vládní parťáci jako na hokeji, například ministr práce Marian Jurečka nebo šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

    První jmenovaný totiž společně se synem seděl na tribuně mezi českými fanoušky. Markéta Pekarová zase sdílela z domova fotografii v dresu s číslem 09, část večera ale trávila s manželem na premiéře inscenace Forman.

    Na tribunách ale nechyběla ani opozice. Například poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, který vzal na zápas reprezentace taktéž syna. Společně mají ostatně permici na pražskou Spartu, jsou velkými fotbalovými fanoušky. Šéf hnutí Andrej Babiš, který rád navštěvuje sportovní utkání, tentokrát zápas sledoval v televizi na dovolené v Chorvatsku.

    Slováci už řeší pronajatý speciál

    Na rozdíl od Čechů se úvodní zápas vydařil našim sousedům. Také fantastickou slovenskou výhru nad Belgií sledovala řada čelních politiků. Nechyběl místopředseda Národní rady Slovenska Peter Žiga, lídr SNS Andrej Danko či bratislavský župan Juraj Droba.

    Ti si udělali pohodlnou cestu vládním speciálem, podle deníku SME se náklady na jeho vypravení mohly pohybovat okolo 30 tisíc eur, tedy v přepočtu zhruba 750 tisíc korun. Zpáteční letenka z Vídně do Frankfurtu přitom vyjde na 350 eur.

    Droba vysvětlil, že do Frankfurtu cestoval soukromě vlakem, když se ale dozvěděl, že si kolegové z politiky nechali vypravit speciál, přidal se k nim na cestu zpět. Hodlá ji navíc prý uhradit z vlastního.

    Vedení slovenské sněmovny se brání obviněním z papalášství s tím, že se rozhodně nejednalo o soukromý výlet, ale o pracovní cestu. Politici prý vyrazili přímo na pozvání UEFA a součástí bylo například střetnutí se zástupci belgické vlády či primátorem Frankfurtu.

    Fotogalerie